父親節都有折 ? CP值高既自助餐 @ Cafe on the PARK ( 尖沙咀皇家太平洋酒店)

「母親節」跟「端午節」兩大節日過後,接續而來又是另一重頭戲~「父親節」了。

還有幾天,大家可準備好慶祝的地方了嗎?


若果地點有點偏遠,又或是菜色未必啱食,既花金錢,又平白浪費了一番心機,未免得不償失。

今次介紹位於尖沙咀中港客運碼頭旁邊的皇家太平洋酒店「Cafe on the Park」。



以往在附近上班,已經常光顧,家陣上網買套票更有5折(但父親節當天是65折),算起來都不過是$410左右,CP值的確高,加上熱葷類真係好啱在下呢類老餅食。

Seafood Station

海鮮陣容比起好多Buffet要強。



波士頓龍蝦

半開波士頓龍蝦,隻隻有膏,仲要係任食,點會唔吸引吖!



鱈場蟹腳

肉質甜美,refill速度亦快。


龍蝦鉗

啖啖肉,又無須褪殼,幾方便食。



仲有砂白、青口、凍蝦、翡翠螺與及最後頂上的紅龍蝦仔,計落凍食海鮮已經有8款。

刺身



帶子、八爪魚、希靈魚、三文魚及鯛魚


帶子肥美肉厚,就算切開兩半依然有睇頭,加上柔韌既八爪魚,已經好滿足。

壽司



必食既有海膽壽司及炙和牛壽司,原片海膽放上壽司飯面,入口即化的感覺真好;炙和牛充滿了油香,又係食極唔厭。


簡單的,尚有熟蝦、三文魚及腐皮壽司

和風冷麵

囝囝是冷麵擁躉,當然食返碗。


麵檔



每次麵檔都有新主題,今次係紅燒牛肉麵,麵底有油麵、刀削麵及米粉選擇,刀削麵比較少見,自然成了不二之選,刀削都比較柔韌有嚼口,牛腩炆得好稔,最難得竟然有鴨血,成碗麵都好豐富。


其實,仲有鮮蝦、牛丸、餃子、豆卜及豆腐

熱葷

難怪太太話好啱我,講真,超過一半以上熱葷都好想食。



韓式泡菜白汁焗龍蝦

除了原有的凍食龍蝦外,更有少許辣味的白汁焗龍蝦,又係由頭供應到尾。



紅麵醬海鮮鍋

有蝦、青口、帶子及翡翠螺,味道好似關東煮。



金銀蒜蒸海鮮

共有青口、蜆、龍躉及翡翠螺四款,個人最鍾意龍躉肉,因為同金銀蒜味道好夾,而且無骨,好啱懶人。



醬爆三椒炒象拔蚌

象拔蚌好爽口彈牙,而且居然有鑊氣,餐廳啤酒又任飲,好啱。



台式八寶海鮮糯米飯配煎鴨肝

賣相好特別,放係迷你蒸籠上邊,糯米飯有蝦皮,所以好香口,煙煙韌韌其實無須加塊鴨肝已經好好味。



賽螃蟹

質素媲美上海菜館,蛋白香滑富蛋香,加點陳醋更可口。



鮑魚素海參扒時蔬

鮑魚切片而素海參入味,望落好有宴會的大菜feel



台式麻辣烤沙巴龍躉

陣陣辣勁,與龍躉肉卻沒有違和感,好味。




另外,仲有避風塘廣島蠔、酥炸鹽酥雞、炒韓式年糕、日式燉豬肉及扒香草羊架,口味好多完化。

Carving Station



海石燒美國和牛片配韓式泡菜及香菇

原來有即燒和牛,熱辣辣又充滿油香,大家千萬不要睇漏眼。



燒原條西冷牛肉烤得恰好,中間位置帶血絲而有嚼勁。




而旁邊更有牛油粟米、甘筍仔、烤茄子及蕃茄腸仔四款伴碟。

串燒有烤翠玉瓜、青瓜、茄子、鯖魚及雞肉

沙律吧



當然有DIY沙律。




但其他味道都好特別,有日式豆腐蝦肉伴芝麻醬、鮮淮山蟹肉沙律金盃、韓式龍蝦鉗沙律、台式蝦海苔沙律、台式八爪魚沙律、韓式辣椒蘿蔔、韓式辣椒魚仔及韓式辣椒青瓜,果然充滿了日韓台三地風味。

Cold Cut

有常見的Parma Ham、莎樂美腸、煙三文魚與及刁草三文魚



甜品



以往放係門口的Movenpick雪糕車,已經移入室內,但依然提供瑞士朱古力、冧酒提子、乳酪、士多啤梨、薄荷朱古力與及 Panna Cotta口味,我同囝囝當然不會錯過啦,仲可以加點


topping,令味道更多變。


其實仲可以來個綠茶窩夫加雪糕


至於甜品有日式豆腐芝士蛋糕、牛油蛋糕、開心果蛋糕、胡桃批、紅桑子朱古力蛋糕、日式芝士蛋糕、白酒果凍、紅豆糕、有機蜜糖黑珍珠糕、巨峰提子啫喱、人参奶凍、珍珠奶茶奶凍、紅豆和果子、芒果布甸、檸檬吉士撻、葡撻、蛋撻仔、花生糊、彩虹椰汁糕及豆腐花


首選一定係開心果蛋糕,因為有喜歡既果碎在內;人參奶凍好特別,人參的回甘甜好重;仲有連囝囝都鍾意既巨峰提子Jelly

大堂一角仲有自家製班戟機

飲品

可以話少見的多種類。



第一杯要飲既就係烏龍茶芝士奶蓋,茶味幾突出,奶蓋好綿滑,值得飲返杯。

要健康既,有紅菜頭梨汁,清甜滋潤。

又有味道獨特既西柚青檸迷迭香水;飲完對喉嚨好舒服的桂圓羅漢茶

當然有好大路既橙汁同啤酒汽水任飲。

至於熱飲就有自助咖啡機,所以真係乜都有得飲。

其實已經寫得好簡單,但又確實好啱自己胃口,作為一個父親,如果可以同家人齊齊食大餐慶祝就最好不過!

父親節特別推介 :



意大利風乾火腿配黑松露蜂蜜


連同蜜瓜及哈蜜瓜波一齊食,咸香中夾雜有黑松露油的幽香與及蜂蜜的甜美,不錯。



波士頓龍蝦蟹肉焗芝士通粉

好豐腴的口感,每口都有蟹肉,龍蝦鉗又係啖啖肉,通粉煮得帶點嚼口,好味。




鐵板和牛西冷

好惹味,但煮得過熟,影響了口感。



草莓蜜糖威士忌沙巴翁

愛甜的朋友必定喜歡,既有輕柔的酒香,質感有若綿花,入口甜美,加上微酸的草莓粒,三扒兩撥便見底。



香煎鴨肝配威士忌蜜糖燴野莓

雖然邪惡,但都要試試,外層煎得微脆,內裡軟綿,蘸點一下威士忌蜜糖汁,正好平衡了油膩感。



蜜餞砂鍋鮑魚海參配紅燒威士忌汁 (位上)

壓軸的菜色,為了慶祝父親節,當然要食好少少,鮑魚加海參,既名貴又滋補,就連置底的娃娃菜都煮得好稔。



除了豐富美食,每位爸爸更可以獲贈禮品乙份,但是送完即止啊~!


地址
:
尖沙咀廣東道33號中港城皇家太平洋酒店園景翼2
電話 : 27382322
味道 : 4  環境 : 4  服務 : 4  衛生 : 4  抵食 : 4  位置 : 4
希望各位喜歡這篇文章的朋友請在我的專頁上剔“LIKE”當作小小的鼓勵吧!謝謝!

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *