深秋仍是拆蟹時~~~永豐食品

作為蟹迷,每年都會大擦大閘蟹,只可惜今年初段日子,只能品嚐來自日本及台灣的貨色,質素雖然不錯,但總是覺得未夠正宗。

 

千呼萬喚下,近月終於有靚貨,上星期就係「永豐食品」取貨,六兩左右,作價百五個大洋,很相宜。

 

選好蟹後,店方會用冰塊保溫,另外更附上煮食、開蟹及品蟹用具,非常方便。
 

 

只要在家中用滾水蒸,蒸時將蟹翻轉朝天,放上附送的紫蘇葉包,蒸大約20分鐘就可以。

 

用具包還包括食蟹必備既蟹醋與及薑茶,如果喜歡喝兩杯,不妨買樽靚花雕好好享受一下就最正。

 

其實有說今年大閘蟹是越後日子越好,看來不假,今次六兩蟹的蟹膏未算澎湃,但入口甘香甜美,豐腴滑溜,而蟹肉鮮甜,真是齒頰留香。

 

瞬間又快要說再見,想食既朋友真的要快手。
 
 

 

P.S : 其實可以網上訂貨,信用卡比錢或者Payme都得,再唔係可以銀行入數,夠晒方便。
 

想知詳情,可以睇 http://wingfungfood.hk

 

 

 

希望各位喜歡這篇文章的朋友請在我的專頁上剔“LIKE”當作小小的鼓勵吧!謝謝

 

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *