淨價 $150 的自助餐( 3送1 ) @ 御廚 ( 東涌福朋喜來登酒店 )

如果跟人說去酒店食自助餐,或者大家腦海中都會浮現大魚大肉,勁多食物的畫面,但去到東涌喜來登酒店Four Points 的“御廚”,便是另一種感受。

可能是兩間喜來登好容易引起競爭,所以係市場定位上要有不同,而Four Point 的御廚自助餐,相對走親民路線,作價$198,不單沒有加一收費,仲要有3送1,計落$150位,家陣是旦一間餐廳食碟海南雞飯隨時收你一百幾十,家陣任食都係$150,邊度搵? ( bit.ly/TungChungKitchen_eShopTC  )

可能酒店對面就是屋苑, 而且又有空服人員入住,所以是日客量都近7成,話時話,如果我住附近,真係懶得煮,畢竟係酒店吖!

飲品除了泰式檸檬茶及檸檬水之外,更有自助咖啡機及好幾款茶包,大家可自便。

是晚的回本位應該係烤肉眼扒以及燒豬頸肉,尤其是豬頸肉好香口,雖然細塊,但送飯一流。

而且有燒雜菜及炸薯角可以配搭,不錯。

主食除了車仔麵,仲有中式肉片炒公仔麵,炒得幾乾身。

又可以用花菇扣鴨掌做餸,個鴨掌不會炆到未咬先散,口感幾好。

原條蒸魚好正,是日用上了“紅丁”,部份更是足半呎長,服務員仲提大家係可以成條拎走慢慢享用。

當然有菜食都好重要。

因為餐廳客人好多都係空中服務員,來自世界各地,食物都要多完化,所有印度瑪莎拉香料雞,最啱用來配白飯。

又有黑扁豆咖哩、印度香料飯及印度脆餅,每款都試下,食落幾惹味,拌下香料飯,又是另一番滋味。

有說車仔麵是餐廳的重點,望望餸菜便已經有麻辣小龍蝦、豬大腸、豬紅、 獅子狗魚蛋、鯪魚球、鯪魚肉、海帶、芋絲、咖哩魚蛋及咖哩豬皮,又真係幾多。

加上主食及蔬菜,配搭算多,味道亦不錯,至少麵條梘水味不太重。

滿滿的一碗,有麻辣小龍蝦汁加持,越食越想食。

中湯是雪耳甘筍上肉湯,夠火喉,好有家庭湯水feel,而西湯是羅宋湯,就比較輕盈,感覺上似雜菜湯。

蒸五穀是花生 、芋頭、淮山、粟米及紅菜頭,又真係好健康。

甜品種類不算多,個人覺得可以多三幾樣。

壓軸食返些小生果清清腸胃,如果4個人計落都係$150位,講真,街外食碗車仔麵,叫多兩個餸閒閒地都幾十蚊落樓,加埋飲品仲貴,家陣雖然無壽司刺身海鮮類,但都食得舒服。

地址 : 東涌怡東路9號香港東涌福朋喜來登酒店地下大堂

電話 : 2352 8021

味道 : 3  環境 : 4  服務 : 4  衛生 : 4  抵食 : 4  位置 : 3

IG : foodiephilip

小紅書 : 美食焚化爐

希望各位喜歡這篇文章的朋友,請在我的專頁上剔”LIKE”,當作小小的鼓勵吧!謝謝!

http://www.facebook.com/foodiephilip

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *