$500有找 龍蝦任食 初二睇煙花 @ The Haven 再臨閣 ( 尖沙咀YMCA )

自從大家習慣北上消費之後,似乎所有行業都受影響,當中飲食業更是有點寒冬的感覺。

從近日見有好幾間酒店已取消提供自助餐已見一班,但所謂有危就有機,始終Buffet都屬於受歡迎項目,為了吸客,除了減價之外,最佳方法就係加強陣容,而尖沙咀YMCA再臨閣就屬於抵食夾大件類別。

家陣連加一平日都不過$468,而就算星期五、六、日及紅假都只是$499,一張大牛攪掂。

加上地點適中,就近尖沙咀地鐵站,所有坐位靠窗,街景一覽無遺,比起好多酒店優勝。

海鮮

雖然晚餐不用$500,但食物水準沒絲毫下降。

原隻波士頓龍蝦、琵琶蝦、龍蝦鉗、鱈場蟹腳

、藍青口、小龍蝦、砂白同海蝦任食,refill速度又快。

個人幾鍾意食琵琶蝦,因為平日係自助餐好少見到。

波士頓龍蝦又多膏;龍蝦鉗啖啖肉好啱我。

Carving Station

即煎扒老虎蝦,蝦殼香脆,肉質彈牙,當然任食,但每次只可以拎一隻,唯有排多幾次隊。

慢煮鮑魚

煮得好入味,口感Q彈,又係必食。

食肉獸又有燒美國肋骨牛肉燒T骨羊扒

同上次一樣,主食有海鮮叻沙,湯底同樣濃稠帶辛勁,很喜歡豆卜蘸湯後的味道,加上怡保芽菜,更係越食越想食。

前菜

每款都係細細碟,一口一件,幾切合想試多幾款的朋友。

煙黑魚籽雞蛋、水晶肴肉、黑鬆露蜜糖伴芝士

、紫蕃薯柚子沙律球及炸薯絲蝦卷

櫻花蝦豆腐是個人推介,香甜軟滑。

刺身

三文魚、鯛魚、八爪魚及希靈魚,當然仲有什錦壽司。

有家常湯感覺的藥膳瘦肉湯以及甜滑的南瓜湯熱葷

芝士焗蠔

雖然沒有生蠔,但焗蠔都好受歡迎,而且refill得好快。

日式牛肋條

牛肋條、蘿蔔同甘筍同樣炆得夠稔及入味,味道融入湯底,用來伴麵都不錯。

清蒸比目魚

選取中間最肥美肉厚的一段,蒸得啱啱好。

窩巴

其實有點意想不到是窩巴,加入了咸蛋黃,炸得勁香脆而不過火,絲不油膩,簡單但好味。

另外,仲有醬燒雞、魷魚仔墨汁麵、柚子蜜黑豚肉、蜜餞三色甘筍同燒新薯

Cold Cut 及芝士


至於凍肉有沙樂美腸、無骨黑椒豬柳及煙三文魚,個人覺得三文魚夠肥美,煙燻味恰好,不錯。

而芝士有車打芝士、金文畢芝士、藍芝士及高達硬芝士,又有乾果配搭。

沙律

喜歡健康的朋友,可以選擇地中海發達芝士沙律、野菌黑醋沙律及椰菜花米沙律

醒胃的有泰式去骨鳳爪沙律甜品
哈根大師雪糕

雲呢拿、Strawberry & Cream、比利時朱古力、咖啡以及Cookie & Cream,全部都係獨立杯上,絕對衛生。

先講講細細杯既甜品,基本上以花作主調,所以甜品區都以花佢擺設。

迷你版甜品有花彩杯子蛋糕、柚子蜜糖布甸、白桃奶凍、花盆杯以及櫻花水玄餅,最啱心多想試多幾款的客人。

至於整個蛋糕則有香橙西柚蛋糕、鮮花蜜糖蛋糕、蜜糖芝士餅同埋草莓撻

同上次一樣,蛋糕又係靚到大家不想破壞,但只要切開一睇,內裡層次分明,足幾吋高真係好吸引。

又有好少機會食到既暖蘋果撻

即製甜品有心太軟同班戟,加球雪糕,來個冷熱交融是絕配。

太太就比較喜歡中式甜品,桂花小丸子不單有香味,而且丸子有嚼口,幾啱口味。

水果

是日的幾款水果,菠蘿、蜜瓜、哈密瓜同西瓜幾款水果都好甜。

飲品

飲品有綠研綠茶(無糖)及橙汁,當然係free flow啦!

大家更可預訂初二晚,無須同人逼,在YMCA寬廣的天台觀賞當天的新年煙花盛放,一同慶祝龍年的到來。

YMCA專頁 : YMCA

訂檯傳送門 :

https://app.optitable.com/tc/reservation/at/thehaven/

地址 : 尖沙咀梳士巴利道41號香港基督教青年會南座4樓

電話 : 2268 7818

味道 : 4  環境 : 4  服務 : 5  衛生 : 5  抵食 : 5  位置 : 5

IG : foodiephilip

小紅書 : 美食焚化爐

希望各位喜歡這篇文章的朋友,請在我的專頁上剔”LIKE”,當作小小的鼓勵吧!謝謝!

http://www.facebook.com/foodiephilip

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *