超強海鮮陣容 無敵尖沙咀景色 埋單$500 @ The Haven ( 尖沙咀YMCA )

似乎都有好一段日子沒跟大家分享Buffet體驗,其實近排都食過幾間性價比好高,而大家又未必去過既餐廳。

今次就同大家走訪位於尖沙咀既YMCA酒店。

其實早前都同大家介紹過大堂的Mall Cafe,水準不錯,想不到自助餐是更受歡迎。

餐廳呈長條形基本上大部分位置都能看到街景,有笑說同旁邊半島酒店是同一靚景。

有時候食自助餐大家都在搵回本位,其實有時候啱食仲緊要。

係香港食自助餐多數都係例湯加燉湯,而特登開個位煮湯又真係好少見,而且用到咖啡界先有既虹吸手法處理海龍皇湯,就更加吸睛,雖然都係噱頭,但個湯真心好飲,濃稠的蝦香味,好明顯用炒過既蝦殼去煮,當日我至少飲了三碗。

海鮮

莫以為$500左右,海鮮唔慌會多,波士頓龍蝦、龍蝦鉗、雪場蟹爪及琵琶蝦任食,尤其是有琵琶蝦更加少見,質素都不錯,自己都喪食幾隻。

其他海鮮小龍蝦、藍貝、青口、海蝦、翡翠螺及花蛤,前前後後總共十款,係自助餐中可說是少見,而且refill得幾快,值得一讚。

慢煮鮑魚

又係任食,以日本醬油慢煮好軟稔入味。

Carving Station

東星班片及鐵板虎蝦是即煎,而且煎得啱啱好,不錯。

另外有燒T骨羊扒及燒美國肋骨牛肉

刺身及壽司

八爪魚、希靈魚、三文魚、鯛魚及雜錦壽司,種類不多,質素還是可以。熱葷
喇沙湯麵

已很久沒在自助餐中見了,其實湯底好香,配料豐富,有蝦仁、雞蛋、魚片、豆卜、魷魚仔及芽菜,油麵夾雜米粉個人好鍾意,但略嫌辣度太輕了。

再臨閣既熱葷其實幾合自己口味。

無生蠔都可以有芝士焗蠔,微焦的芝士蓋過了蠔肉,食落口感豐腴。

龍蝦鉗伊麵又係必食,龍蝦鉗大大隻好多肉,撈落伊麵食一流。

好少見自助餐有避風塘蟶子,雖然並非蟶子皇級別,但總比一般的大隻,辣辣地好惹味。

不過西班牙海鮮飯就比較軟熟,可能要遷就大眾口味吧!始終個人喜歡al dente的質感。

至於其他熱葷有砵酒燴牛面頰、蒸比目魚、酥炸軟殼蟹、脆椒麻香魚仔、燒新薯及蒜子娃娃菜

中湯是沙參玉竹豬骨湯,好有家庭湯水感覺,而西湯是煙肉雜菜湯,好鐘意雜菜粒煲到好稔,甜味都溶化在湯裡。

冷盤

個人幾鍾意南京鹽水鴨,有嚼口,不會過咸。

煙三文魚有油香,煙燻味恰好。

仲有韓辣醬八爪魚仔、烤芝麻吞拿魚、水晶肴肉、日式溫泉蛋同櫻花蝦豆腐

沙律及芝士

食得健康的朋友有珍珠帶子脆麥火箭菜沙律、青木瓜海鮮沙律、三文魚藜麥沙律

而芝士拼盤包括了車打芝士、藍芝士、金文畢芝士及高達硬芝士及黑松露蜜糖伴芝士

甜品

先講雪糕有哈根大師,當中有Blooming Blueberry Tart、Macadamia Nut 及 Matcha Green Tea,味道都比較特別,對於食慣雲呢拿朱古力的朋友,不妨試試。

老實講,再臨閣甜點師傅真係有料到,幾款以海洋作主題的蛋糕都栩栩如生,現場幾位少女竟然話唔想整爛個蛋糕。

海鹽貝殼馬德琳、海鹽牛油蛋糕、珍珠馬卡龍及杏仁蛋糕,睇賣相已經覺得係藝術品,味道亦都不錯,甜度啱啱好。

喜歡的大可自行美化Croffle 

仲有熱辣辣既心太軟

其他甜品有朱古力慕絲、朱古力杯子蛋糕、木糠布甸、蝶豆花牛奶布甸、牛角包布甸、彩虹Jelly及紫米露,可說是貴精不貴多。

每晚大約7點半左右會有即場火焰雪山提示,好有懷舊氣息。

水果

西瓜、蜜瓜、哈蜜瓜及菠蘿四款。

飲品

除了任飲咖啡及茶之外,仲有自家製青梅綠茶及蘋果汁,其實個青梅綠茶又幾好飲喎。

Facebook 專頁 : The Haven

地址 : 尖沙咀梳士巴利道41號香港基督教青年會南座4樓

電話 : 2268 7818

味道 : 4  環境 : 4  服務 : 5  衛生 : 4     抵食 : 5  位置 : 5

IG : foodiephilip

小紅書 : 美食焚化爐

希望各位喜歡這篇文章的朋友,請在我的專頁上剔”LIKE”,當作小小的鼓勵吧!謝謝!

http://www.facebook.com/foodiephilip

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *